Una escola per a ser feliç... Aixó com es fa?

Enguany estem d’aniversari. L’Escoleta compleix la seua trentena Edició, al mateix temps, fa 50 anys que Paolo Freire va escriure la Pedagogia de l’Oprimit. Freire exhorta a lliurar-se dels opressors i per això, ha de lliurar-se a si-mateix del estigma d’oprimit.

“Ningú no educa a ningú, ningú no s’educa a si mateix, els humans s’eduquen entre si amb la mediació del món.”

 

El Coderi, en tant que Moviment de Renovació Pedagògica pretén portar l’alumnat a conquerir la seua pròpia llibertat. Però per a ajudar a l’alumnat a ser lliure cal que el professorat també o siga. Amb un model on el formador és el detentor de la veritat i l’alumnat el seu receptor passiu, no és dona la interacció que demana Freire per això, des del Coderi hem decidit canviar el model de formació. Ja no són experts els que vindran a il·luminar-nos sinó que anem a dur endavant una Escoleta en la que totes les persones que assistisquen van a ser protagonistes de la formació. Com diu Freire l’Educació problematitzadora no pot consistir en depositar, narrar o transmetre coneixements i valors als educands, actors passius de l’acte educatiu. És tracta més aviat d’un esforç permanent a través del qual els humans van percebent, críticament, la seua situació. L’educació és un acte dialògic caracteritzat per la col·laboració, la unió, l’organització i la síntesi cultural.

A aquesta dinàmica d’aprenentatge, Freire l’anomena Cercles de cultura, espais on es discuteixen els problemes que tenen educands i educadors. En ells no existeix el mestre tradicional, que ho sap tot, i l’alumnat que no sap res. En un cercle de cultura cal aconseguir passar-nos de la consciència ingènua a la consciència crítica.

 

Del “Què vols que hi fem?” al “ Què hem de fer per millorar?”

 

Així que t’esperem  amb una bona dosis de curiositat per a que ens conscienciem de la nostra existència pedagògica col·lectiva i la transportem cap al nostre creixement personal.

Les diferents dinàmiques que us proposen pretenen remarcar la importància d’aconseguir la felicitat a l’escola.

 

Un educador feliç impulsa els educands a ser feliços.

 

 

Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio Recomendar esta página Recomendar esta página
Aquesta plana ha estat dissenyada pel Coderi.