Breu introducció a la història del MRP Col·lectiu d’Ensenyants de la Ribera. CODERI

Per definir amb precisió quin és el paper que ocupen els Moviments de Renovació Pedagògica dins de la història recent de la Educació cal remuntar-nos al menys als principis del segle XX. 

La primera data a assenyalar és el 6 d’agost de 1921. es va celebrar en Calais, França, el primer congrés internacional de l’Escola Nova. S’hi van trobar tots els pedagogs que en aquell moment estaven per una Escola Nova que pretenia promoure un canvi en la manera d’ensenyar impulsant un aprenentatge actiu envers l’Escola tradicional formalista, competitiva, memorística, selectiva, promotora d’un alumnat passiu. Aquest congrés responia a la reacció del món educatiu front a la trista experiència de la primera guerra mundial on un model educatiu prussià encoratjava als joves a donar la seua vida, si fos necessari, per defendre la seua pàtria. H. Wallon va dir d’eixe congrés que:

era el resultat del moviment pacifista que va seguir  la primera Guerra Mundial. Semblava llavors que, per assegurar un futur de pau al món, res podria ser més eficaç que desenvolupar en les noves generacions el respecte de la persona humana a través d'una educació adient. Així podria florir els sentiments de solidaritat humana i fraternitat que es troben en els extrems oposats de la guerra i la violència..

Aquest moviment va suposar una sèrie de canvis molt significatius en l'educació. Els principis més rellevants són els següents:

·         L’infant passa a ser subjecte actiu de l’aprenentatge, al voltant d’ell s’organitzen els continguts i les activitats convertint-lo en el personatge principal de l’aprenentatge.

·         Les activitats han de partir dels interessos i necessitats dels infants i s’han de dirigir al desenvolupament de les seves potencialitats físiques, creatives i intel·lectuals.

·         El paper del mestre/a adquireix una funció d’observador/a, animador/a i promotor/a.

·         L’escola ha d’estar oberta a l’exterior i integrar el subjecte a la vida social.

·         El sistema haurà de ser flexible i haurà d’adaptar-se a específicament a cada nen o nena, ja que  tots no tenen les mateixes capacitats o necessitats.

·         Els mètodes educatius prioritzen el pensament, la imaginació i afavoreixen l’actitud crítica.

·         Els coneixements s’aprenen a través de la demostració, l’experimentació, la manipulació, la deducció o la lògica.

A l’estat espanyol, a Catalunya amb l’Escola de mestres Rosa Sensat i al País Valencià amb els seguidors de l’escola moderna de Celestin Freinet, es van creant al llarg dels anys 60, moviments de mestres compromesos amb la renovació pedagògica. A la Ribera tindrem un primer nucli que a finals dels 70 s’enfronta a l’autoritat educativa ensenyant en valencià als centres escolars.

 

Els Moviments de Renovació Pedagògica ja eren entitats oficials i des de 1977 celebren les seues Escoles d’Estiu a la que assisteixen molts ensenyants. Es crea la Federació de MRP del País Valencià unint els diversos col·lectius existents.

Durant els anys 80 es pot ensenyar el valencià a les escoles. S’introdueixen els principis de l’Escola Nova afegint-hi uns quants com:

·         Una Educació per a totes les persones de forma equitativa i gratuïta

·         Una Educació democràtica on l’alumnat es pot expressar i prendre decisions a les assemblees d’aula.

·         Una Educació en Valencià com a primera llengua d’ensenyament.

Durant el curs 83/84 s’inicia una època fructífera. Es crearà el nucli principal del que serà mes endavant el Col·lectiu d’Ensenyants de la Ribera CODERI que treballarà en l’autoformació i formació dels ensenyants de la comarca.

En 1986 es va realitzar a Gandia el II Congrés de MRP de l’Estat Espanyol on es defineixen les linies de pensament dels MRP, el model d’escola i els fonaments pedagògics.

El 1990, en la sessió celebrada per la comissió gestora a Montserrat, es realitza la constitució formal del CODERI com a MRP. Es redacten els estatuts el 21 d’octubre de 1989 i foren aprovats el 25 d’abril de 1990.

S’organitzen grups de treball segons les inquietuds i necessitats pedagògiques immediates, proposant Jornades didàctiques en l’àrea de llengua i de coneixement del medi, i dissenyant una activitat que servira de nexe a tots els grups.  

El model d’escola d’estiu, com a lloc d’encontre on poder debatre tots aquells temes educatius que en interessen ens semblà el mes adient. Al 1990  en Alberic es va fer la II Escoleta de la Tardor (donant continuitat a la I Escoleta realitzada a Alzira el 1987 per la Coordinadora d’escoles d’ensenyament en valencià)   

Sempre amb temes de la més viva actualitat, i en la majoria dels cassos capdavanters com ara: Canvis socials i educació, treballar la diversitat superant les desigualtats, la intel·ligència emocional, els itineraris didàctics, els projectes de treball, els reptes educatius de la societat actual, recursos per a treballar a l’aula en totes les àrees...

A més de l’Escoleta de la Tardor, també s’han realitzat, Tertúlies Pedagògiques, Jornades de Llengua, de C. del Medi, Itineraris Didàctics, Xarrades i Taules rodones.  Caldria destacar Les Jornades de Primavera realitzades durant 23 anys que recullen les activitats que es realitzen durant el curs i ens permeten treballar aspectes educatius més concrets i immediats.

La participació del CODERI dins de la Federació i la Confederació de MRP ha anat creixent sobretot a través de la seua junta directiva de la qual són membres actius.

Al Coderi hi ha persones compromeses amb l’educació que fan i han fet de les seues vides un testimoni viu, que treballen dia a dia en silenci però amb fermesa resseguint l’ideal d’una escola per a un món més just.

Contacte

Col·lectiu d'Ensenyants de la Ribera
Candido Hernández 70
46740 Carcaixent

Correu electrònic: info@coderi.org

Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio Recomendar esta página Recomendar esta página
Aquesta plana ha estat dissenyada pel Coderi.