Qui som les persones que formem el Coderi?

 

 Sóm un grup de persones lligades al mon de l'ensenyament que portem treballant en els MRP (Moviments de Renovació Pedagògica) des de fa més de 30 anys.

Parlar de Renovació Pedagògica no és sols parlar d’escola. Parlar del CODERI no és sols parlar de mestres. És parlar de persones compromeses políticament amb el seu temps i espai; de transició  política i de ganes de millorar el món que ens deixà el franquisme al final dels setanta; de la recerca d’idees i de formes de fer una escola valenciana arrelada al medi; de la militància compartida amb aquells que pensaven que, per a canviar el món, era imprescindible canviar l’escola;  de l’assistència en altres  comarques i altres espais de Renovació, com el MCEP, l’Escola d’Estiu del País Valencià al cap i casal i fins i tot a altres llocs dels països catalans com Rosa Sensat o Prades de Conflent; i per fi de la decisió de formar un MRP a la Ribera. Però no sembraven en terreny erm sinó sobre terra ja llaurada pel col·lectiu de mestres de la Ribera, que s’enfrontà als entrebancs dels immobilistes durant la transició, per l’Institut Valencià d’Escola Rural IVER, que agrupà a moltes de les escoles que serien pioneres en l’ensenyament en Valencià i per la Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Ribera. Ella, la Coordinadora organitzà la primera Escoleta de la Tardor (ET), la seua activitat de formació anual, en 1986 i el Col·lectiu d’Ensenyants de la Ribera (CODERI)  les següents que s’han celebrat sense interrupció des d’aleshores.

L’esperit del col·lectiu ja traspuà en la paraula Escoleta  que en si mateix ja és tota una declaració d’intencions: estar al costat de l’ensenyant, fugir de les conferències doctrinals i dels gurus detentors de la veritat pedagògica suprema. Pot semblar poc ambiciós el nom d’Escoleta per a qui no hi veu darrere la ferma intenció de fomentar un canvi des de la base. Hi ha, a més, en el nom eixe to afectiu tant propi al valencià i que tant agrada als Coderins. Les emocions mai han faltat a la cita. Bé sota la forma d’apel·latius com carinyet, perla, preciositat,  que endolceix el tracte que li agrada dispensar, bé com leit-motiv a les xerrades, cursos o tallers  convocats. Així mateix, la Tardor  fou una tria causada, en aquells moments, per la inflació d’Escoles d’Estiu ( als final dels anys vuitanta se’n fan 4 no més al País Valencià). Però amb el pas del temps, la celebració de l’ET al final del mes de Setembre es valorà com un encert.

L’evolució del CODERI és percep en els continguts que han anat tractant. En un principi el didactisme s’imposava davant la manca de formació permanent proposada per l’administració. La posada en funcionament dels Ceps d’Alzira, Xàtiva i Gandia, va anar cobrint les mancances i el debat educatiu anà ocupant cada dia més espai. L’Ensenyament en Valencià al principi, el treball per projectes en els noranta, les comunitats educatives al començar el segle, el repte del trilingüisme o les noves tecnologies, tots han estat tractats al CODERI molt abans que els temes aparegueren en el debat públic. Altres, que encara estan per debatre, com la neuropedagogia o els tallers internivells, ja han estat també abordats, dotant als assistents a l’ET d’una formació capdavantera .

Avui en dia, davant una inflació de formació impulsada sovint per interessos conservadors (malgrat la contradicció els innovadors de mostrador i els conservadors treballen junts per l’ensenyament privatiu), el Coderi segueix fidel als seus principis. No li interessa la innovació mediàtica i mediatitzada pels ultraliberals, sinó la Renovació Pedagògica que des d’una escola arrelada al medi de la Ribera comparteix amb la resta dels MRP del País Valencià i de l’Estat espanyol.

Per posar-te en contacte amb nosaltres:            info@coderi.org

De izquierda a derecha: nombre apellido, nombre apellido, nombre apellido...
Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio Recomendar esta página Recomendar esta página
Aquesta plana ha estat dissenyada pel Coderi.